Voor begeleiders van hoogbegaafde studenten in het hoger onderwijs

Toegevoegd op 17 februari 2021

 

Het Landelijk Netwerk HB-HO heeft afgelopen donderdag de eerste online meeting georganiseerd voor begeleiders van hoogbegaafde studenten in het Hoger Onderwijs. De doelstelling van deze bijeenkomst was het bieden van ruimte voor collegiale uitwisseling, ideeën uitwisselen, netwerken en tips&tricks delen. Vanuit het hele land (en België) waren 44 deelnemers van 20 instellingen uit zowel het HBO als WO aanwezig. De betrokkenheid van de deelnemers bij het welzijn van hoogbegaafde studenten was hartverwarmend en bemoedigend voor de toekomst.

In de verschillende breakoutrooms is er over onder meer de volgende onderwerpen van gedachten gewisseld: motivatie/demotivatie, hoe signaleer je hb studenten?, hoe krijg je beleid en draagvlak over hoogbegaafdheid in je organisatie, hoe begeleid je een hb student en hoe begeleid je een hb student in de klas? Op Padlets konden deelnemers later hun bevindingen kwijt. Ik noem er hier enkele: “

Goed om zoveel gelijkgestemden te ontmoeten met hetzelfde doel: HB uit het taboe trekken en studenten helpen te floreren!” “Fijn om over dit belangrijke onderwerp te spreken en zoveel ervaring te horen. Dit smaakt naar veel meer.” “Fijn om te zien dat we dezelfde vraagstukken hebben en dat we elkaar daarin kunnen ondersteunen. Door met elkaar door te praten kom je tot meer en diepere inzichten.”

Wensen van deelnemers waar wij als Stuurgroep mee aan de slag gaan: een kleine handgreep: “netwerk opbouwen/uitbreiden”, “nog meer kennis op al deze thema's: herkennen, begeleiden en in de organisatie meer voeten in aarde te laten krijgen”, “Best practices, tips en tops om HB studenten te herkennen en te begeleiden.”, “Passend onderwijs op de universiteit voor alle studenten.”, “Onderwijsontwerpcriteria voor HB-vriendelijk onderwijs”.